Kutyapanzió Gy.I.K.

Miért van nálunk fix napirend?

Minden kutyának egyértelmű szabályokra és napirendre van szüksége ahhoz, hogy lelke és élete kiegyensúlyozott legyen. Ha nem tudja kiszámítani a napirendet, mert pl. össze-vissza etetjük, illetve rendszertelenül sétáltatjuk, akkor egész nap egyfajta „várakozó üzemmódban” lesz, amitől feszültté és izgatottá válik. Ennek oka, hogy vár valamire, amiről fogalma sincs, hogy mikor következik be.

Ahhoz, hogy napirendünket tartani tudjuk, a gazdák pontos idő tartására van szükség. A gazdák késései vagy korábbi érkezései nagyon megnehezítik a dolgunkat és felzaklatják az ittlévőket is. Ezért kérek mindenkit, hogy az előre megbeszélt időpontban érkezzenek, vagy ha ez nem lehetséges, akkor időben, tehát amint tudomásukra jut, hogy nem érnek ide, tudassák velem, hogy újratervezhessem a napot.

Hogy telik egy napunk a kutyapanzióban?

Minden nap 6:30-kor, a benti kutyák kiengedésével indul.
Kutyát – előzetes megbeszélés alapján – hazaadni, vagy fogadni, 7:00-tól tudunk.
Azt, hogy ki hol kapjon helyet, mindig megbeszéljük a gazdával, illetve a kutya is megmondja, hogy mit is szeretne.
A reggeli etetés 7:30 – 8:30 között történik.
Ez után takarítás – bent a házban, a melléképületben és kint az udvaron, a kertekben – rendrakás, ház körüli munkák stb.
A sétákra is ilyenkor kerül sor, ha a gazdi kéri ezt a plusz szolgáltatást.
Én úgy látom, hogy a legtöbb kutyusnak elég a kerti és az udvari mozgás, hiszen a társas együttlét elég mozgalmas és nincs szükség még plusz sétáltatásra. De természetesen a gazdák ismerik a saját kutyájukat és ők döntenek, hogy élnek e a lehetőséggel, vagy sem.
A nap során a benti kutyákat, 2-3 óránként visszük ki az udvarra. Az, hogy mennyi időt töltenek kint, függ az időjárástól, a gazda kérésétől és a kutya igényeitől.
Kint találkoznak a házban, a melléképületben és az udvaron lakó kutyák. Egy kertben történő összecsoportosításkor, figyelembe vesszük a testméreteket, a nemeket, a kort, a habitust, a játékosságot stb. Egymással nem szimpatizáló kutyákat, nem teszünk be egy kertbe.
Új kutyák is érkezhetnek a nap során – akiket szintén előzetes időpont egyeztetéssel tudunk fogadni.
Vacsora 18:00 – 19:00 óra között van.
A benti kutyák, szürkületkor bemennek akkor is, ha jó időben, a nap nagy részét kit töltötték.
A kutyusokért 19:30-ig lehet jönni.

Hogy van megoldva a benti elhelyezés?

A házban lévő kutyák, ha jól kijönnek egymással és igénylik a társas együttlétet, akkor együtt vannak. Ha kevésbé szimpatizálnak egymással, akkor a lakás különböző helységeiben kapnak helyet.

Mi van azokkal a kutyusokkal, akik nem a házban kapnak helyet, de benti elhelyezést igényelnek?

Most jön a gazdik rettegett szava: a Kennel!
Ha a gazdák meghallják a „kennel” szót, szinte kivétel nélkül mindenki arra gondol, hogy kedvencük az egész napot bezárva, egyedül, egy kis ketrecben tölti, ahol nem foglalkozik vele a világon senki és ahonnan csak ritkán mehet ki. Egyesek úgy hiszik, hogy a kennelben tartás lényege, hogy a kutya a panzióztatás teljes időtartama alatt, oda be van zárva és onnan SOHA nem jöhet ki. Nem futkározhat a többiekkel a kertben és a kennelbe kell piszkítania!!! Ez az elképzelés a mi esetünkben fényévekre van a valóságtól!
Nálunk a kennelek szobaként funkcionálnak és kizárólag a pihenést szolgálják. Ide a kutyák nem piszkítanak és nincsenek egész nap bezárva!
Itt a bázisuk van, amit a fekhelyük és a saját vizük jelent.
Innen is, – akárcsak a házból – 2-3 óránként vannak kiengedve és naponta több alkalommal takarítjuk a kenneleket. Ha sáros az idő, akkor minden ki- és bemenetelkor.
Lakóváltáskor minden esetben kifertőtlenítünk!
A kennelek egy szigetelt, fűtött melléképületben vannak, ahol télen meleg van, nyáron pedig hűvös. Minden kutya külön helyet kap, de nincsenek egyedül, hiszen látják, érzik egymást.
A kenneles tartás, – ahogy nálunk van – nem szokott gondot okozni a kutyáknak. Hamar rájönnek, hogy kint az udvaron van a játék, futás, szaglászás, udvarlás… bent pedig nyugalom és pihenés.
Az a tapasztalat, hogy a lakásban tartott kutyák, – főleg eleinte – nagyobb biztonságban érzik magukat bent egy fedett helyen, mint az udvaron (legyen az a ház előszobája, vagy egy kennel a melléképületben). Egyszerűen ahhoz vannak szokva, hogy falak veszik körül őket, így bent, egy házban van a komfortzónájuk.
Akárhol is kapjanak helyet nálunk, odafigyelünk rájuk és a jelzéseikre. Ha egy kutyának gondja van, az úgy is látszik, vagy hallatszik. Nekünk fontos és érdekünk, hogy egy kiegyensúlyozott és boldog kutyát adjunk vissza, aki jól érezte magát nálunk.
Ha valakit mégsem győztem meg és még mindig ódzkodik a kenneles tartástól, akkor a házban is el tudom helyezni a kutyát.

Mennyi időt töltenek a benti kutyák kint az udvaron?

Ezt sok tényező határozza meg.
Alapvetően nem kényszerítünk egy kutyát sem arra, hogy kint legyen negyven percet, amikor ő tíz perc alatt elintézi a dolgát és nem óhajt szaladgálni a levegőn.
Viszont ez fordítva is igaz, így egy sok mozgást igénylő kutyát, nem zárunk be hosszú órákra és nem várjuk el tőle, hogy mozgás nélkül, nyugodtan, fekve töltse a napját.

Hogy pontosan mennyit vannak a levegőn, azt befolyásolja az időjárás, a gazdi kérése és a kutya igényei. A kutyák mindig megmondják, hogy mit szeretnének. Van olyan kutyám, aki kiengedés után fut két kört, majd megáll az ajtóban, hogy „ennyi elég volt és menjünk be”.
De van olyan kutyám is, aki egész nap kint szeret lenni.
Sőt olyan is van, hogy a gazda ragaszkodik hozzá, hogy napközben kint legyen, este pedig bent.
Aki napközben, vagy mindig kinti kutyus, ő kint lesz elhelyezve.

Miért nincs benne az árban az étkeztetés?

Ennek oka, hogy tapasztalatom szerint, jobb a kutyának ha a saját, már otthon megszokott tápját/konzervjét kapja, mintha átmenet nélkül, hirtelen egy másik élelmezésre szoktatjuk át – kizárólag a kutyapanzió időtartamára.
Természetesen néhány nap alatt képes megszokni az új eledelt, de addig fennáll a hasmenés, hányás, rossz közérzet kialakulásának veszélye. Mivel ennek egy gazdi sem szereti kitenni kedvencét, ezért kérem, hogy hozzanak magukkal eledelt.

Gondosan odafigyelünk, hogy az idehozott tápok között ne legyen keveredés. Mindig minden kutyus a sajátját kapja, olyan adagban és olyan időközönként, ahogy azt a gazdival előzőleg megbeszéltük.
Ami eledel megmarad, természetesen visszaadjuk.

Ha bármi kérdésed, észrevételed van, szívesen állok rendelkezésedre, elérhetőségeim:

Telefon: +36 20 509 28 56 

E-mail: dinakutyap@gmail.com